Welke beugels zijn er

Bij afwijkingen in de kaakgroei kan deze gecorrigeerd worden door groeibeugels. Globaal kennen we 3 soorten groei beugels:

  1. de verbredingsbeugel; met deze beugel kunnen we de bovenkaak verbreden. De verbredingsbeugel kan uitneembaar zijn (expansieplaat) of vast gemaakt zijn aan de kiezen (hyrax of spinbeugel).
  2. beugel om de bovenkaak te remmen in de voorwaartse groei (headgear of buitenboord beugel). Deze beugel is veelal in combinatie met een plaatje op het gehemelte.
  3. beugel om de onderkaak te stimuleren in de voorwaartse groei (activator of blok beugel).

Deze 3 groeibeugels zijn uitsluitend toepasbaar bij kinderen in de groei. Ze geven enkel een verandering in de vorm en stand van de kaken. Maar zijn niet geschikt om tanden of kiezen individueel te verplaatsen. Veelal volgt er na de groeibeugel:

Blokjesbeugel of vaste apparatuur

Bij deze beugel worden alle (blijvende) tanden en kiezen voorzien van een bracket.
Een bracket moet je zien als een “handvat” per tand; elke tand heeft een eigen bracket met een eigen plek. Al deze brackets worden individueel op de tanden gelijmd met een bracketlijm. Als alle brackets geplaatst zijn wordt er door de brackets een draadje gespannen. Deze is voorgevormd in de vorm van de tandboog. Deze draden zijn gemaakt van een soepel metaal met de eigenschap altijd terug te willen keren in de oorspronkelijke boogvorm. Door de draden regelmatig te vervangen in een andere vorm en dikte worden de tanden in een rechte lijn gereguleerd.

De vast beugel kan zowel bij groeiende kinderen als volwassenen worden toegepast. Doorgaans worden metalen brackets toegepast. het is echter ook mogelijk om keramische brackets te plaatsen (witte blokjes).

Belangrijke informatie voor de drager:

Een vaste beugel is vrij kwetsbaar. Het is belangrijk om hard dichtbijten te voorkomen omdat hierdoor brackets los kunnen raken van tanden of kiezen. Harde etenswaren, zoals harde broodjes, stokbrood, chocolade en harde snoepjes, mogen absoluut niet worden doorgebeten.
Het dragen van een beugel vereist extra aandacht voor de mondhygiëne!. De beugel is niet schadelijk voor het gebit mits je minimaal 2x per keer per dag je tanden grondig poetst. Daarnaast is het belangrijk om je tandvlees goed te masseren.

Retentiebeugel

De retentiebeugel wordt geplaatst na het verwijderen van de brackets. In de meeste gevallen is de retentiebeugel een metalen draadje dat aan de binnenkant van de onder- en bovensnijtanden wordt aangebracht. In principe is de bevestiging ervan permanent tenzij er problemen voordoen zoals het ontstaan van gaatjes. Is het plaatsen van een retentiedraad niet mogelijk dan wordt gekozen voor een claer-overlay: dit is een transparant kunststof schilletje wat nauw aansluit aan de tanden en wat permanent iedere nacht wordt gedragen.

Belangrijk:

Met een orthodontiebehandeling kunnen we samen uitstekende resultaten bereiken. Het resultaat is erg afhankelijk van hoe trouw en nauwkeurig je de instructies opvolgt. Daarom informeren we je vooraf goed over de mogelijke risico’s en beperkingen. Belangrijke succesvoorwaarden:

  • een uitstekende mondhygiëne; in ieder geval 2x per dag goed poetsen met fluoride tandpasta
  • nauwkeurig opvolgen van de instructies voor het dragen van de beugel
  • zorgvuldige omgang met de beugel zodat deze niet kapot gaat
  • nakomen van de gemaakte afspraken
  • goed overleg met de behandelaar: zeg of vraag het ons als je iets niet begrijpt en meer uitleg wilt